November 28, 2014 - ، ساعت 03:30

دو شنبه
حداقل دما: 14 C°
حداکثر دما: 24 C°

دو خبر از آکادمی فیزیک و نجوم مرکز بندرعباس ( )

رصد مقارنه ماه و مشتری توسط دانشجویان عضو آکادمی فیزیک و نجوم  مرکز بندرعباس

یکی از پدیده های شاخص نجومی سال 91 بی تردید مقارنه ماه و مشتری است. مقارنه زمانی رخ خواهد داد که اجرام آسمانی، از دید ناظر زمینی در نزدیک ترین حالت به هم قرار گیرند. پاسلازاده دبیر آکادمی فیزیک و نجوم دانشگاه پیام نور مرکز بندرعباس با اعلام این مطلب گفت: در بامداد 25 تیر ماه ، این پدیده نجومی را دانشجویان فیزیک با استفاده از تلسکوپ و ابزار اپتیکی رصد کردند. وی گفت: این مقارنه در ساعت 3:30 بامداد در بندرعباس، به گونه ای که مشتری از کنار سمت روشن ماه (درخشندگی ماه 13 درصد) گذشت، رصد شد.

پاسلارزاده در ادامه افزود: مشتری بزرگ‌ترین سیاره سامانه خورشیدی است و از نظر فاصله از خورشید، مشتری پنجمین سیاره بعد از عطارد و زهره و زمین و مریخ است.  معمولا مشتری چهارمین شی درخشان آسمان می‌باشد (بعد از خورشید، ماه و زهره) اگرچه گهگاه مریخ درخشان‌تر به‌نظر می‌آید. جرم مشتری ۲٫۵ بار از مجموع جرم سیارات سامانه خورشیدی بیش‌تر است و ۳۱۸ بار بیش‌تر از جرم زمین است. قطر آن ۱۱ برابر قطر زمین است و می‌تواند ۱۳۰۰ زمین را درخود جای دهد. میانگین فاصله آن از خورشید در حدود ۷۷۸ میلیون و ۵۰۰ هزار کیلومتر می‌باشد یعنی بیشتر از ۵ برابر فاصله زمین از خورشید. بارزترین جلوه سطح مشتری لکه سرخ بزرگ آن می‌باشد که توده گاز چرخانی است که شباهت به گردباد دارد. قطر این لکه سه برابر قطر زمین است. مشتری نیز همانند زمین و اکثر سیارات، مانند یک آهنربای بزرگ عمل می‌کند. میدان مغناطیسی مشتری ۱۴ بار قوی‌تر از زمین می‌باشد. بر طبق اندازه‌گیری‌های گرفته شده توسط فضاپیماها، میدان معناطیسی مشتری قوی‌ترین در سامانه خورشیدی می‌باشد (به جز لکه‌های خورشیدی و ناحیه‌های کوچکی از سطح خورشید).

وی ادامه داد: مشتری حداقل دارای ۶۳ قمر است که ۱۶ قمر آن قطری بیش از ۱۰ کیلومتر دارند. چهار ماه از بزرگترین قمرهای مشتری به ترتیب فاصله از این سیاره عبارتند از: آیو، اروپا، گانیمد و کالیستو. این چهار ماهک را قمرهای گالیله‌ای می‌نامند زیرا ستاره‌شناس ایتالیایی گالیله آنها را در سال ۱۶۱۰ به وسیله اولین تلسکوپ کشف کرد.

پاسلار زاده همچنین تصریح کرد: ماه کره ای غبار آلود و خشک از سنگ است که جو یا آب مایع ندارد و در همان مدتی که به دور محور خود میچرخد، یک دورهم به دور زمین میگردد و زمان گردش ماه به دور زمین با زمان چرخش آن به دور خودش، برابر است. در نتیجه، هر چه ماه به دور خود می چرخد تا کمی از نیمه پشتی آن پیدا شود، به همان اندازه نیز به دور زمین می گردد و همواره یک روی ماه به طرف زمین است. بر سطح ماه عوارض روشن ( کوهستان ها و دهانه های برخوردی) و تاریک (دریا) زیادی دیده می شود. فاصله ماه تا زمین 384400 کیلومتر است  که این معادل پیمودن حدود 320 بار فاصله تهران- بندرعباس است.

تعیین جهت قبله توسط دانشجویان فیزیک دانشگاه پیام نور مرکز بندرعباس

آکادمی فیزیک ونجوم دانشگاه پیام نور مرکز بندرعباس، در 25 تیر 91 یکی از پروژه های نجوم اسلامی، تحت عنوان قبله یابی را انجام داد.

به گزارش روابط عمومی این مرکز، تعیین قبله در هر نقطه از جهان با توجه به قراردادهایی که وجود دارد و همچنین انحنای سطح زمین مستلزم محاسبات پیچیده می باشد. در ایران، جهت کعبه و شهر مکه مایل به جنوب غرب است و هرچه به سمت جنوب پیش میرویم به سمت غرب و هر چه به سمت شمال غربی پیش می رویم به سمت جنوب منحرف می گرد . در ظهرهای 7 خرداد و 25 تیر ماه هر سال خورشید در بالاترین نقطه ی خود در آسمان بر فراز شهر مکه قرار می گیرد لذا خانه کعبه در این زمان بدون سایه است. با احتساب زمان ظهر مکه و مطابقت آن با ساعت رسمی کشور که برای 25 تیر ماه ساعت 13:57 است و با نصب یک شاخص می توان جهت دقیق قبله را مشخص نمود به گونه ای که خلاف امتداد سایه ایجاد شده برابر با جهت قبله واقعی می باشد.

دکتر صمد حمزه‌ای
riasat@pnuba.ac.ir